Nu utvecklar vi verksamheten och bygger om i parken. Läs mer
Nedan presenteras alla nyhetsartiklar.
Historien om den sydliga kärrsnäppan som kläcktes i Båtafjorden i Halland 2011 berör många. Efter att ha varit ”försvunnen” i flera år har hon upprepade gånger lagt ägg som tyvärr tagits av rovdjur. Nordens Ark och BirdLife Sverige arbetar för att rädda den akut hotade sydliga kärrsnäppan och följer därför Båtans öde noga.
Läs mer...
I veckan anlände fem nya påfågeltarantlar till Nordens Ark. De vackra, men giftiga spindlarna är akut hotade och ingår i Nordens Arks arbete för att rädda hotade djur. Den första påfågeltaranteln, en hona, har nu fått sällskap av fem nya spindlar.
På det stora FN-mötet i Montreal har världens ledare förhandlat fram en handlingsplan som bland annat innehåller det övergripande målet om att skydda 30% av världens hav, vatten och land.
Vi ser positivt på att världens ledare nu enats om en gemensam handlingsplan för att stoppa förlusten av biologisk mångfald även om det kommer i elfte timmen!
I ett unikt projekt samarbetar Nordens Ark nu med Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL) och Skaraborg sjukhus Skövde (SKAS) för att skapa djur- och naturupplevelser för barn i sjukhusens lekterapi. Under en treårsperiod kommer Nordens Arks pedagoger att skapa digitala upplevelser och möten för barn på sjukhusen men även besöka sjukhusen för att träffa barnen.
I mitten av november fick manvargarna på Nordens Ark valpar, två små honor som än så länge ligger i tryggt förvar hos mamma i lyan. Via en livekamera på Nordens Arks hemsida kan man nu följa dem dygnet runt.
På femtio år har pilgrimsfalken gått från att nästa ha varit försvunnen i vårt land till dagens 600 häckande par. Det är en framgångssaga utan motstycke. En bidragande orsak är alla de 215 ovärderliga pilgrimsfalkungar som fötts upp på Nordens Ark och sedan släppts ut i det vilda. I helgen firar Projekt Pilgrimsfalk 50-årsjubilum på Nordens Ark.
Stor som en kanelbulle och med en gristryneliknande nos är de nyanlända nyaguineasköldpaddorna minst sagt unika.
När en art betecknas som funktionellt utdöd i naturen är läget allvarligt och arten har inga möjligheter att återhämta sig på egen hand. Därför är det extra roligt och viktigt att de vietnamesiska dammsköldpaddorna på Nordens Ark nu fått ungar. Sex viktiga små sköldpaddor på ca 10 gram vardera kläcktes i somras.
För andra året i rad har sislar från Nordens Ark släppts ut i det vilda i Tjeckien. Den karismatiska lilla siseln är ett av Europas mest hotade däggdjur och just nu pågår aktiva utsättningsprojekt för att bevara arten.
Lagom till midsommar föddes två små ungar hos de röda pandorna på Nordens Ark. Via en livekamera i lyan kan man nu följa dem och deras mamma dygnet runt. Den röda pandan är starkt hotad och troligen finns så få som 2500 individer kvar i det vilda. Förhoppningsvis kommer livesändningen hjälpa till att skapa intresse för arten och öka medvetenheten om hoten pandorna står inför.
Årets utsläpp av den hotade fjällgåsen har börjat. Efter att ha färdats 126 mil från Nordens ark upp till Arjeplogsfjällen släpptes idag 32 fjällgäss ut i det vilda...Läs mer...
Så var det äntligen dags att återuppta snöleopardsforskningen i södra Mongoliet efter mer än två års väntan på grund av pandemin. Det var således med spänning som Gustaf Samelius som är forskare på Snow Leopard Trust och Nordens Ark och hans kollega Örjan Johansson gav sig av till Mongoliet...Läs mer...
För fyra år sedan släpptes större ekbockar ut i Björnö naturreservat i Kalmar län. Där la de ägg under barken på stora ekar, ägg som kläcktes till larver och som nu utvecklats till stora skalbaggar och krupit ut.
Igår firades internationella sköldpaddsdagen runt om i världen och dagen till ära fann man fem fina ägg hos de vietnamesiska dammsköldpaddorna på Nordens Ark.-Det är både roligt och viktigt, säger Jimmy Helgesson som ansvarar för sköldpaddorna på Nordens Ark. Vi är den enda anläggningen i Europa som fått lov att föröka vietnamesiska dammsköldpaddor i år och att det lyckades är fantastiskt.
I dagarna kläcktes årets första storkungar på Nordens Ark. Än så länge är de vita och ulliga med svart näbb, men det dröjer inte länge innan de vuxit sig stora och för varje dag ser de mer och mer ut som sina föräldrar. När ungarna är redo att lämna sina föräldrar kommer de att skickas till Storkprojektet i Skåne för att släppas ut i det vilda.
Den första specialsökhunden för att hitta grönfläckiga paddor tränar just nu på Nordens Ark. Det är ett unikt projekt och första gången en hund utbildas för att hjälpa till i bevarandearbetet av hotade groddjur.
Nu har årets häckningssäsong för fjällgås startat här på Nordens Ark och passande nog så lades de första äggen på påskafton. Fjällgåshonan lägger sedan ägg under ca en vecka innan hon börjar ruvar. Det innebär att årets första små gässlingarna kommer kläckas runt den 17 maj.
Efter två års uppehåll orsakat av pandemin kan nu äntligen Nordens Arks forskare åka till Tostbergen i södra Mongoliet för att fortsätta det viktiga arbetet med att förse snöleoparder och deras bytesdjur, i huvudsak stenbockar, med radiosändare.
Tack vare Postkodlotteriet och alla lottköpare fick vi idag ta emot en gåva på 7 miljoner till arbetet med att rädda världens hotade arter.
Den hotade sydliga kärrsnäppan har minskat från minst 1 000 häckande par på 30-talet till endast 65 i dag. Det är fortfarande möjligt att rädda arten, men man måste agera snabbt. Nu går Nordens Ark och BirdLife Sverige samman för att göra just det.
Illegal handel för att tillfredsställa kräsna smaklökar, skövlade skogar och uppdämda floder. Det är de främsta anledningarna till att den indomalajiska flodsköldpaddan idag är akut hotad. Och för att klara sig behöver den vår hjälp.
Igår kom 32 vita storkar till Nordens Ark från Warzawa Zoo. Storkarna ska bli nya avelsfåglar i projektet som arbetar för att rädda kvar storken i Sverige. Majoriteten av fåglarna ska flytta vidare ner till Storkprojektet i Skåne och kvar på Nordens Ark blir 10 storkar som flyttar ut i Våtmarken. Allt för att den vita storken åter ska bli en vanlig syn i vårt land.
Nu tas första spadtaget för Nordens Arks nya satsning, en Ark för världens sköldpaddor. En unik anläggning som kommer vara hem för några av världens mest hotade sköldpaddsarter. Utan intensiva avelsinsatser med räddningspopulationer och insatser i fält kommer flera av arterna att försvinna.
Idag inleds det kinesiska nyåret och vi träder in i tigerns år. Sedan början av 1900-talet har antalet vilda tigrar i världen minskat med 95 %. Men glädjande nog ökar nu antalet för första gången på länge.
Att allt inte går att planera står klart när kycklinggrodorna på Nordens Ark nu åter fått ungar. Normalt föds grodor under sommaren, men något i miljön på Nordens Ark verkar vara extra gynnsamt för just den här hotade arten som bestämde sig för att leka på nyårsafton.
Nu har voljären i Spanien öppnats och våra tio eremitibisar släpptes ut i det vilda.
I mitten av november kom glädjande nog besked om att järven som i maj rymde från Nordens Ark setts i Hallinden. I går kom besked att förvaltningsdomstolen upphävt Länsstyrelsens beslut efter en anmälan från en ideell förening.
Nu söker vi studenter som kan hjälpa oss med arbetet att bevara den akut hotade större ekbocken.
Vi söker två dedikerade personer för att följa större ekbockar försedda med radiosändare 30-50 dagar i rad i fält på Öland. En i teamet, helst båda, bör ha ett stort intresse för teknik och hårdvara, utan att vara expert.
Pallaskatten är akut hotad på många håll i världen och fler insatser krävs för att rädda kvar arten i det vilda. Nu delar PICA, den internationella pallaskattorganisation där Nordens Ark är drivande, ut 300 000 kr till projekt i Turkmenistan, Bhutan och Nepal.
Två veckor gammal är han nu, den lilla amurtigerungen som föddes natten mellan fredag och lördag för två veckor sedan. Än så länge håller han sig i lyan tillsammans med mamman, men man kan följa livet i lyan live via Nordens Arks hemsidan.
Under söndagen stod det klart att järven som rymde från Nordens Ark i maj håller sig i närområdet. På förmiddagen ringde en jaktledare från Hallinden som strax innan sett järven när han satt på pass.
De tadzjikiska stäppfåren på Nordens Ark har fått tillökning i form av en bagge och en tacka från Liberec zoo i Tjeckien. I onsdags anlände de fina stäppfåren samtidigt fick de en av Nordens Arks baggar. Att parker byter djur med varandra är av avgörande vikt för arbetet med att rädda hotade djurarter.
Eremitibisen var en gång en vanlig fågel i södra Europa, idag finns den bara kvar på två ställen i det vilda; i Marocko och i Turkiet. Sedan några år tillbaka pågår ett projekt för att återföra arten till den spanska faunan och ungfåglar släpps ut i det vilda i ett område i södra Spanien. Det är dit Nordens Arks eremitibisar nu har skickats.
I samband med att Nordens Ark intensifierar sitt arbete för att rädda utrotningshotade sköldpaddor byggs en ny avelsanläggning i parken. En anläggning som kommer värmas upp med solel. I ett samarbete med Yokk Solar AB tar Nordens Ark nu ytterligare ett viktigt kliv i det ständigt pågående hållbarhetsarbetet.
Kan brand och bete kontrollera vegetationen i det öppna landskapet i Sverige? Detta studerar ett team av forskare från Sverige, Polen och Nederländerna i Ekoparken på Nordens Ark. De första resultaten av studien är nu publicerade i tidskriften Journal of Ecology och förhoppningsvis kan de användas till att förbättra förvaltningen av de öppna markerna och på så vis öka den biologiska mångfalden.
I tre års tid har man kunnat se de stora, magnifika visenterna beta markerna på Nordens Ark. Sommaren 2018 anlände en tjur och fem kor till Ekoparken och natten till fredag föddes den första kalven.
Idag kycklinggrodan troligen försvunnen från öarna i Karibien. För att återinföra arten arbetar nu Nordens Ark tillsammans med andra europeiska djurparker med lokala myndigheter och organisationer. Förhoppningsvis kommer kycklinggrodor från djurparkerna inom kort att kunna släppas ut i det vilda på den karibiska ön Montserrat.
Idag slår vi ett slag för ytterligare en art – den starkt hotade trumgräshoppan.Arten var tidigare vanlig i stora delar av södra Sverige men har under 1900-talet minskat kraftigt i antal. Nordens Ark inleder därför, i samarbete med Länsstyrelsen i Södermanland, ett uppfödningsprojekt för att bevara arten.
I december i fjol skickade Nordens Ark ett avelspar av persisk leopard till en avelsanläggning i Sotji National Park för att ingå i arbetet med att återetablera den persiska leoparden i ryska Kaukasus. Vi nåddes nu av den glädjande nyheten att honan har fött två ungar. Ungar som förhoppningsvis inom två år kommer att släppas ut i det vilda.
Efter nattens skyfall har vattnet runnit undan, solen skiner och parken är öppen som vanligt. Varmt välkomna!
Idag firas den internationella tigerdagen världen över. Nordens Ark har i tio års tid varit en aktiv part i arbetet för att rädda amurtigrarna i och omkring Anuisky nationalpark i ryska Fjärran östern. Glädjande nog har antalet tigrar i området nu mer än tredubblats.
Det har varit en bra vår för de vita storkarna på Nordens Ark och i fredags kördes årets 21 ungar ner till Skåne för att tillsammans med Storkprojektets storkungar släppas ut i det vilda på lördag.
Att rädda utrotningshotade djur är inte gjort i en handvändning. Det krävs hårt arbete under lång tid. Under vårens och sommarens inventeringar i utplanteringsområdet gjordes glädjande nog återfynd av en padda som sattes ut som yngel förra våren. Det är ett bra tecken på att paddorna trivs i området och att arbetet fungerar. Det ger hopp inför framtiden och det fortsatta bevarandearbetet.
Den lilla och karismatiska siseln är ett av Europas mest hotade däggdjur. För att bevara arten pågår aktiva utsättningsprojekt i flera olika länder runt om i Europa. I år kommer Nordens Ark att skicka alla årets siselungar till ett utplanteringsprojekt i Tjeckien.
Att ringmärka storkungar i det vilda är inget för den höjdrädde. Lite lättare är det i Våtmarken på Nordens Ark. Att ringmärka storkar är en del i det långsiktiga och tålamodskrävande arbetet för att rädda kvar den vita storken i Sverige.
För två år sedan anlände de första alpbockarna från Österrike till Nordens Ark. Uppdraget var att hitta metoder för att föda upp de hotade skalbaggarna i större skala för att sedan kunna släppa ut dem i områden där de tidigare funnits. Under våren har fyra alpbockar kläckts och idag sågs de para sig för första gången – ett stort steg i arbetet att rädda arten från utrotning.
Fetörtsblåvingen är en av våra tio mest hotade fjärilar. Förra sommaren samlades 30 ägg in i Stockholm och skickades till Nordens Ark och nu har nio exemplar av den hotade fjärilen kläckts och börjat lägga egna ägg. Ett mycket lyckat resultat och ett gott tecken inför framtiden.
Tidigt i morse upptäckte vi att honan lyckats ta sig ut ur hägnet. Eftersök med hund pågår i detta nu och vi hoppas kunna spåra och söva järvhonan så snart som möjligt. Honan väger ca 10 kg (som en grävling) och är mörkbrun i färgen. Hon är ofarlig och vi uppskattar om personer i området hjälper oss genom att hålla ögonen öppna och kontakta oss om man ser järven. Har man möjlighet att ta bilder tar vi tacksamt emot dem.
Läget är allvarligt för många av våra dagfjärilar. På bara tio år har antalet gräsmarksfjärilar minskat med 30%. Särskilt kritiskt är läget för kronärtsblåvinge och veronikanätfjäril som kanske redan i princip försvunnit från vårt land.
Mnemosynefjärilen är en av Sveriges mest hotade fjärilar och ytterst få finns idag kvar i vårt land. För att bevara arten föds sedan 2016 mnemosynefjärilar upp på Nordens Ark. Varje sommar lägger fjärilarna ägg som tas om hand och övervintras. Nu har förra sommarens ägg kläcks och 70-talet pyttesmå larver håller som bäst på att sola och äta upp sig innan det är dags för förpuppning.
Liten har blivit stor - Det är dags för pandaungarna flytta hemifrånNu är de röda pandaungarna på Nordens Ark tio månader gamla och det är dags för dem att flytta till andra parker i Europa. Först ut är hanen som idag åkte till Zoo des Sables d’Olonne i Frankrike. Senare under våren kommer även den lilla honan att flytta.
I dag var det dags för Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet. För sjunde året i rad var Nordens Ark en av 58 ideella organisation som fick del av utdelning - hela 7 miljoner till arbetet med att rädda världens hotade arter.
Lagom till helgen flyttade en ny hona in till cabottragopanen på Nordens Ark. Hon anlände från Chester Zoo, England, redan i december men har suttit i karantän och väntat ut det stränga vintervädret innan hon äntligen fått flytta ut i parken.
Den japanska tranan är inte bara en symbol för kärlek, lycka och långt liv, den är också en av världens mest hotade tranor. För att hjälpa till att rädda arten i det vilda tar nu Nordens Ark nya tag och startar tillsammans med WWF Ryssland ett projekt för att identifiera och skydda viktiga nyckelhabitat, utföra nationella inventeringar, öka skyddet för tranorna genom att stötta rangers samt att genomföra utbildningsinsatser för lokalbefolkningen.
Sent i måndags kväll anlände en amurtigerhane till Nordens Ark. Han är född på Dieren Park Amersfoort i Holland men kommer närmast från Orsa.-Vi hoppas så klart att tycke ska uppstå, säger Ewa Wikberg, ansvarig zoolog på Nordens Ark. De är båda lite till åren komna, men är viktiga rent genetiskt. Man kan aldrig vara helt säker men vi ser fram emot tigerungar så småningom.
2021 börjar som 2020 slutade med restriktioner och förändringar i verksamheten. Men det finns hopp och året har börjat bra. Aldrig under Nordens Arks trettiotreåriga historia har så många besökt parken i januari!
Förra året var ett speciellt år på många sätt. Pandemin satte käppar i hjulet för många planer och gjorde vårt arbete lite svårare. Transporter av djur, arbete i fält, internationella samarbeten, utbildningsinsatser och besöksupplevelsen i parken. Allt ställdes på sin spets och vi fick tänka om och tänka nytt.
Att flytta två persiska leoparder från Sverige till Ryssland är ingen lätt uppgift. Det krävs mycket planering och är ganska kostsamt. På Nordens Ark tycker vi att det är värt arbetet för att rädda denna hotade art, även om resan tar flera dagar.
I lördags inleddes resan för två av Nordens Arks persiska leoparder som ska flyga till Moskva för vidare transport till Sotji National Park dit de anländer sent ikväll. Där kommer de att ingå i arbetet för att återetablera den persiska leoparden i ryska Kaukasus där deras framtida ungar kommer att släppas ut i det vilda.
Precis innan första advent föddes två små manvargsvalpar, en hona och en hane, på Nordens Ark. De tas väl omhand av honan som trots en tuff start i livet visar sig vara en exemplarisk mamma.
Kunskap från Nordens Ark är livsviktig för den utrotningshotade kycklinggrodan
Glädjande nog har kycklinggrodorna på Nordens Ark fått ungar för tredje gången i år. Det är första gången någonsin som man vet att en och samma hona fått så många kullar under en och samma säsong. Totalt kläcktes 15 stycken viktiga grodor under 2020 på Nordens Ark.
Läs mer....
Vildkatten är Skottlands mest hotade däggdjur. En gång var den vanlig i landet, men idag återstår bara några få individer. I veckan anlände två vildkatter från Tyskland till Nordens Ark. Vildkatter vars ungar ska hjälpa till att rädda arten.
Under många år har Nordens Ark tillsammans med Svenska Jägareförbundet arbetat för att förhindra att fjällgåsen utrotas i Sverige. Tyvärr har arbetet under mer än 20 års tid bromsats av en oro för att fjällgässen kan vara hybrider med bläsgäss. En nu presenterad forskningsstudie visar att oron varit obefogad.
I en unik studie försågs 17 grönfläckiga paddor från Nordens Ark med radiosändare under några veckor i september. Därefter följdes deras rörelser och beteenden noga såväl dag- som kvällstid. Resultaten från studien som kommer att pågå under fem år ger oss ovärderlig information och hjälper oss rädda arten från utrotning.
I sommar har fem små kycklinggrodor kläckts på Nordens Ark. Världens grodor och amfibier är akut hotade och flera av dem står på utrotningens rand. Kycklinggrodan är en av arterna som i princip har försvunnit från det vilda. Årets fem ungar är därför livsviktiga i arbetet för att rädda arten.
I mitten av juni fick de röda pandorna på Nordens Ark två ungar, en hona och en hane. Ungarna ligger än så länge i tryggt förvar i sitt bo, de föds nämligen blinda och är helt beroende av mamman. Efter födseln dröjer det ett par veckor innan de öppnar ögonen och ytterligare ett par månader innan de nyfiket kikar ut ur boet. I slutet av september kommer de att ge sig ut på upptäcktsfärd i hägnet, till besökarnas glädje.
Idag firas den Internationella Tigerdagen för tionde året i rad världen över. Lika länge har Nordens Ark arbetat tillsammans med Världsnaturfonden för att rädda den hotade amurtigern. När arbetet startade i och omkring Anuyisky nationalpark i ryska Fjärran östern fanns uppskattningsvis 6–7 amurtigrar i området. Idag, tio år senare, har antalet tredubblats.
Efter en intensiv vår är nu årets häckningssäsong över för Nordens Arks tre fågelprojekt och ungarna som kläckts under våren har åkt för utplantering. Fjällgäss, vitryggiga hackspettar och vita storkar släpps på olika platser i landet; från Arjeplogsfjällen i norr till Hemmestorps mölla i söder. Gemensamt för alla tre arter är att läget för de vilda populationerna börjar ser allt bättre ut.
Många fjärilars situation i Sverige blir alltmer ansträngd och en art som kämpar för sin överlevnad är fetörtsblåvingen. Nordens Ark inleder därför, i samarbete med Stockholms Länsstyrelse, ett uppfödningsförsök för att bevara arten. Försöket genomförs inom ramen för arbete med åtgärdsprogram för hotade arter.
Den här tiden på året fylls hägn, hagar och voljärer på Nordens Ark med djurungar. Vårens kalvar, lamm och killingar på Lantgården börjar redan bli stora, men i den vilda parken är ungarna fortfarande små.
I veckan har 30.000 yngel och 27 vuxna individer av den hotade grönfläckiga paddan släppts ut på Öland. De har alla kläckts och fötts upp på Nordens Ark.Årets första utsättning av grönfläckiga paddor gjordes i veckan i Ottenby Naturreservat och i Högbyhamns fågelskyddsområde.
Många av fjällgässen som fötts upp på Nordens Ark återvänder nu till Sverige för att häcka. Under slutet av april och i början av maj har rekordmånga fjällgäss observerats i södra Sverige. Flockar med upp till 20 individer eller mer har setts på flera platser.
Tekniken går framåt och i dagarna förses 2000 honungsbin från fyra olika raser med RFID-taggar som gör att forskarna kan följa dem från att de föds till att de dör. Vilka blommor fördrar bina? Hur länge är de ute ur kupan? Hur långt bort flyger de? Det är några av frågorna som vi nu hoppas få svar på.
För första gången någonsin har en studie om tillförlitligheten vid fotoidentifikation av vilda djur med hjälp av kamerafällor genomförts. Resultatet visar att man riskerar att överskatta vilda populationer, vilket innebär att vissa arter kan vara mer hotade än man tidigare trott. Studien har letts och genomförts av Nordens Ark och Snow Leopard Trust och kan komma att få stora konsekvenser på hur vi i framtiden använder kamerafällor vid inventering.
I början av april fick parkens pallaskatter tillökning. Med hjälp av en webbkamera kunde vi med spänning följa födseln av tre små ungar. Ungarna som föds blinda är i början helt beroende av sin mamma och ligger ännu i tryggt förvar inne i lyan. Om någon vecka när de öppnat sina ögon kommer de sakta men säkert att börja upptäcka världen utanför.
Att väga djur är ett viktigt hjälpmedel för såväl lantbruket som djurparker. Den tekniska utvecklingen av vågstationer med RFID-teknik där djuren ”väger sig sig själva” går fort. Informationen används sedan för att övervaka djurens hälsa och fatta beslut om skötsel men också för att förbättra och vidareutveckla bevarandearbetet för hotade arter och raser.
Det är vår i luften och kärleken spirar både här och där. På Nordens Ark har tranorna börjat dansa, storkarna är i full gång med bobygget och några av dem har redan lagt sig på ägg. Men allra roligast är ändå att cabottragopanerna spelar för första gången. Det är ett fantastiskt skådespel som man kan ha turen att få se i parken.
För andra vintern i rad har Gustaf Samelius, vår och Snow Leopard Trusts forskare, varit på plats i Tost i Mongoliet för att studera snöleopardens bytesval vintertid.
-Vi har bra information om snöleopardens bytesval under resten av året så det har varit viktigt för oss att samla in information även under vintertid, säger Gustaf.
Läs mer om resan och mötet med den enögda snöleopardhonan...
Sand- och grustäkter är kanske inte så estetiskt vackra men de är en perfekt häckningsplats för den hotade backsvalan. De sista backsvalorna på Nordens Ark häckade i mitten av 80-talet, nu restaureras miljön för att locka tillbaka dem. Förhoppningsvis kommer backsvalorna att hitta tillbaka, här finns plats för några hundra bon.
Nordens Ark tar spridningen av coronaviruset på stort allvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har parken öppen som vanligt och du är varmt välkommen att titta på djuren. Under en tid framöver har vi däremot stängt hotell och butik. Restaurangen är stängd men erbjuder lunch och fika som take away.
Sedan 2011 arbetar Nordens Ark med Världsnaturfonden och ryska WWF för att bevara amurtigrarna i Ryssland. För andra gången har nu några av våra ryska samarbetspartners varit på besök i Sverige.
Idag tillkännagavs att Nordens Ark är en av fem finalister som har chans att vinna det prestigefyllda WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.Sedan 2000 har WIN WIN Gothenburg Sustainability Award uppmärksammat framstående insatser över hela världen till förmån för människan, planeten och vår gemensamma framtid. I år är Stiftelsen Nordens Ark nominerad tillsammans med fyra andra stora internationella initiativ och personer.
I går delade Svenska Postkodlotteriet ut sitt miljardöverskott för 2019 till sina förmånstagare. Tack vare alla lottköpare kunde Postkodlotteriet igår glädjande nog överräcka 8,8 miljoner i Nordens Arks projekt för att rädda världens sköldpaddor.
Läs mer om projektet...
Tack vare nya medel från Fondation Segré kan Nordens Ark och PICA nu inleda steg två i arbetet för att rädda världens hotade pallaskatter. Det handlar bland annat om fältstudier och inventering av pallaskatter i det vilda, men även kamerafällor, intervjuer med lokalbefolkningen och olika utbildningsprogram är viktiga delar i arbetet.
Att man mår att vara ute i naturen och att möta djur har länge varit allmänt vedertaget. Nu är det dessutom vetenskapligt belagt. Det visar den studie om Grön Hälsa som genomförts på Nordens Ark i samarbete med SLU Alnarp.
Resultaten från den vetenskapliga studie som genomförts på Nordens Ark i samarbete med SLU Alnarp visar tydligt att vistelse bland djur och i natur ger ett lugn och en möjlighet att ”ladda batterierna”, något som känns extra angeläget i vårt stressade samhällsklimat.
Storhuvudsköldpaddan har drabbats hårt av den illegala handeln. Sköldpaddor fångas in och säljs som mat, men är också populära på den exotiska husdjursmarknaden tack vare sitt speciella utseende.
I ett banbrytande projekt samarbetar Nordens Ark nu med lokala aktörer i Vietnam för att se till att storhuvudsköldpaddor som räddats från den illegala handeln kan släppas ut i naturen igen.
Många olika träd grundar för mångfald i skogenSkogen är en viktig del för den biologiska mångfalden i många länder, så även i Sverige. Studier från forskare runt om i Europa visar nu att skogens sammansättning och mängden trädarter är avgörande för arternas mångfald och mängd. Enskilda trädarter har helt olika arter av fåglar, insekter, lavar och svampar knutna till sig.Det kan låta självklart, men hittills har forskning i ämnet varit sparsam. Läs mer....
I november åkte Kristofer Försäter till ön Montserrat i Karibiska havet för att jobba med just detta tillsammans med det lokala miljödepartementet (DOE) och Durrell Wildlife Conservation Trust.
Läs mer om arbetet och resan...
Nu tar Nordens Ark och Red Panda Network första spadtaget till ett Naturcenter i Deurali Bhitri i Taplejung, i östra Nepal. Målet är att minska fattigdomen i området och säkerställa en hållbar framtid för människan och den röda pandan. Minskad biologisk mångfald och fattigdom är problem som är tätt sammankopplade och insatser för att bekämpa dem måste länkas samman på ett konkret sätt.
Det är dags att blicka fram mot sommaren 2019 och alla de fantastiska människor som vill jobba hos oss.
Som medarbetare på Nordens Ark är du varje dag med och gör skillnad för hotade arter. Oavsett om du arbetar som djurvårdare eller på någon annan del av verksamheten.
Den första specialsökhunden för att hitta larver av den akut hotade större ekbocken utbildas nu på Nordens Ark. Det är ett unikt projekt och första gången en hund utbildas för att hjälpa till i bevarandearbetet av den större ekbocken.
Den skotska vildkatten, även kallad the Highland Tiger, är ett av Storbritanniens mest hotade däggdjur och arten står på randen av utrotning. Historiskt sett har vildkatterna hotats av förlust av livsmiljöer och förföljelse. Idag hotas de främst av hybridisering med tamkatter och sjukdomar vilket har lett till att den vilda populationen har minskat kraftigt.
Tillsammans med Royal Zoological Society of Scotland kommer Nordens Ark att arbeta för att rädda den skotska vildkatten, också känd som the Highland Tiger, i det vilda. Ungar födda på Nordens Ark kommer i framtiden släppas ut de skotska högländerna.
Nordens Ark samarbetar med Red Panda Network för att skydda och bevara den röda pandan och de artrika bergskogarna i Östra Nepal, och samtidigt bidra till att förbättra levnadsförhållanden för lokalbefolkningen. Projektet kommer pågå till 2021 och finansieras av svenska Postkodlotteriet.
Det är väl känt att den Afrikanska savannen formats av stora växtätare och naturligt förekommande bränder, kanske är det så även här i norra Europa. Under tisdag och onsdag den här veckan träffas forskare från Afrika och norra Europa på Nordens Ark för att diskutera hur betesdjur och bränder påverkar landskapet.
Nu går bi-projektet på Nordens Ark in i en ny spännande fas. Bikuporna ställs på vågar för att kontinuerligt väga kuporna så att vi kan följa foderförbrukning, polleninsamling och tillväxt hos bina över säsongen. Var femte minut, dygnet runt, under två års tid kommer vågarna att skicka information till forskarna.
Två av fjolårets föl av Przewalskis vildhäst släpps nu på bete i Ekoparken på Nordens Ark. Där kommer de att gå tillsammans med visenterna, till glädje både för besökare och för den biologiska mångfalden.
Stora växtätare är lika viktiga för den biologiska mångfalden som de stora rovdjuren är. I takt med människans utbredning trängs djuren undan men det främsta hotet mot stora växtätare är jakt.
Gårdagens öringsafari i bäckravinen här på Nordens Ark blev mycket lyckad. Inventeringen av öring och bottenfauna visade på gott om fisk och bra fördelning vad gäller storlek och ålder – och ännu fler är på väg upp i bäcken för att leka!
Idag föreläser Nordens Arks grodexpert Kristofer Försäter om vårt arbete med grönfläckiga paddor på ett internationellt symposium.
Den persiska leopardungen har redan blivit två månader gammal och ger sig då och då ut på äventyr i hägnet tillsammans med mamma. En stor del av dagen tillbringas dock fortfarande i lyan där det de vilar lugnt och tryggt.
Du kan se leoparden och hennes mamma i lyan via livesändingen på vår YouTube-kanal.
På den karibiska ön Montserrat används solkraft i ett världsunikt försök för att rädda den akut hotade kycklinggrodan. Solkraften värmer upp kycklinggrodans dammar och hjälper på så sätt till att hålla den dödliga svampsjukdom som drabbats världens amfibier borta. Nordens Ark är en del i det internationella arbetet för att rädda arten.
"Vi måste göra allt vi kan för att hejda förlusten av arter. Ett sätt för Sverige att bidra till det globala arbetet för biologisk mångfald är att återinföra arter som försvunnit från våra marker på grund av människan. Visent och skogsvildren är exempel på arter som åter kan bli en del av den svenska faunan."
Läs veckans debattartikel skriven av sex viktiga aktörer för den biologiska mångfalden, däribland vår vd Mats Höggren.
Välkommen till ett seminarium om naturvägledning och hälsa med koppling till naturupplevelser inklusive möten med djur, som CNV anordnar tillsammans med SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa.
Den nu fyra veckor gamla persiska leopardungen börjar nyfiket kolla ut ur lyan och det kommer inte dröja länge innan den börjar utforska sin omgivning. Ungen är ett mycket välkommet tillskott till detta starkt hotade kattdjur.
Säsongens insats gjordes idag av vårt suveräna och i högsta grad handlingskraftiga Nordens Ark-team! Tre näbbvalar (troligen Sowerby’s beaked whale) - högst ovanliga gäster i våra farvatten - strandade nere vid bryggan. Ett ihärdigt arbete fick så småningom loss alla tre, som sedan försvann ut mot fjordens mynning. Nu håller vi tummarna!
För några veckor sedan flyttade fyra av våra eremitibishonor till Barcelona Zoo. De var de första eremitibisarna i Barcelona och inom kort kommer de få sällskap av fyra hanar. Det ska bli spännande att följa Barcelonas arbete för att rädda eremitibisarna och vi ser fram emot fler rapporter om hur det går för "våra" honor.
I lördags var det dags för årets storkungar att släppas ut i det fria. 86 ungar gick lite tvekande ut ur hägnet innan de fick luft under vingarna och lyfte mot skyn.
En av Europas vackraste insekter ska nu räddas med hjälp av Nordens Ark expertis. I början av juli anlände fem individer av den hotade alpbocken till Nordens Ark från Österrike. De är starten för ett uppfödningsförsök som förhoppningsvis kommer resultera i att arten kan födas upp och släppas ut i områden där den tidigare funnits.
Drygt 1000 yngel och 200 vuxna individer av den hotade arten grönfläckig padda har släppts ut på Öland. Utsättningen är en del i arbetet för att återskapa en livskraftig population av arten på ön.
Vill du vara med och göra skillnad?Sök då tjänsten som guide hos oss!
I går anlände en mycket värdefull större ekbockshona till Nordens Ark. Hon kommer ifrån Halltorps hage på Öland och ska tillbringa en månad tillsammans med ekbockshanarna på plats för att para sig, lägga ägg och på så sätt hjälpa till att rädda en av Sveriges mest hotade skalbaggar.
Idag är internationella utterdagen och vi passade på att sända live på instagram från utterhägnet. Josefin svarade på alla möjliga frågor om våra uttrar, hoten mot arten och vilken som är deras favoritmat.
Idag är det World Turtle Day - sköldpaddornas dag – och på Nordens Ark väljer vi att fokusera lite extra på denna hotade djurgrupp. Mer än 50% av världens sköldpaddor riskerar att dö ut inom kort om inget görs.
Nordens Arks mål är att bevara och rädda hotade arter. För att nå dit måste vi inspirera och engagerar våra besökare till att delta i det arbetet. I mötet med hotellets gäster levererar du en oklanderlig service och ger varje besökare en positiv upplevelse.
Glädjande nog kan man nu se årets första fågelungar på Nordens Ark. Hos berguvarna syns två små duniga ungar titta fram under mammans beskydd och hos de vita storkarna i Våtmarken har de första tre ungarna kläckts och många fler är på väg. Både berguvsungarna och storkungarna kommer när de blivit stora nog att släppas ut i det vilda.
Till vår verksamhet söker vi nu en Zoologisk administratör som har ett brinnande intresse för arbetet med hotade djur. Som zoologisk administratör har du det övergripande ansvaret för tillståndsansökningar, djurregistreringar och djurtransporter.
På Nordens Ark är våren synonym med söta djurungar. I veckan har årets första kalvar, kycklingar och killingar fötts på Lantgården. En av jämtgetterna har fått killingar, de första vänekorna i Ekoparken har kalvat och kycklingarna hos bohuslän-dals svarthöna växer så det knakar och börjar redan bli stora.
Att studera vilda djur i deras naturliga miljö är inte enkelt och många gånger är vår kunskap om dem därför bristfällig. För att hjälpa forskarna har tre av Nordens Arks järvar därför under veckan burit gps-halsband som samlar in data om deras aktivitet och rörelsemönster.
När den vackra men akut hotade blå fågelspindeln nu anlänt till parken utökar Nordens Ark sitt bevarandearbete till att även omfatta spindlar.
-Det är vår första spindel så det är lite spännande, säger Jimmy Helgesson som i helgen hämtade spindeln.
Mitt i vintern valde ölandsgåsen på Nordens Ark att börja lägga ägg. I början av januari kläcktes tre fina gässlingar och ytterligare en igår. Ölandsgåsen är akut hotad och med bara drygt 100 gäss i genbanken är varje individ viktig och vårdas noga för att klara sig.
I samband med Nordens Arks 30-års firande arrangerar IK Granit det 30 km långa Nordens Ark TrailRun lördagen den 4:e maj 2019. Det kommer även finnas en 15 km-bana samt två barnbanor på 1,1 km och 2,6 km.
I 30 år har Nordens Ark arbetat för att rädda utrotningshotade djur. I vissa fall, som när det gäller pilgrimsfalken, har det gått jättebra men för många djur är hoten fortfarande akuta och arbetet lika viktigt som när vi startade 1989.
Är din passion att jobba med råvaror av hög kvalitet? Du har nu möjlighet att arbeta med kött från lokala djur och närproducerade råvaror.
Bohuslän är en av de få platser i Sverige dit havsörnen ännu inte återkommit och häckat. Det ska vi nu försöka råda bot på genom olika åtgärder som till exempel åtling med sill på öar i kustbandet.
Vi söker dig som har fokus på djurens bästa och besökarens upplevelse. Du ska ha ett brinnande intresse av att arbeta med bevarande och djurparksdjur samt leverera fantastisk service till parkens besökare.
I höstas ansökte Nordens Ark tillsammans med Norges Birökterlag om finansiering till ett forskningsprojekt om fyra olika honungsbins egenskaper som pollinatörer i naturen. Glädjande nog beviljade Interreg nyligen 2,5 miljoner kronor till projektet.
Sköldpaddorna såg de stora dinosaurierna komma och gå men nu står de inför sin egen utrotning. Det hårda skalet som tidigare skyddat dem råder inte bot på människan framfart. Hoten är många och efterfrågan stor. Skogar och vattendrag har dammsugits i sökandet efter sköldpaddor att sälja som husdjur eller som delikatess på matbordet.
Vi söker djurvårdare för säsongsarbete till parkens fyra djurvårdsavdelningar samt guider och parkvärdar. Till vårt hotell, restauranger och butik söker vi gästservicepersonal, kock, nattreceptionist och städpersonal.
Många fåglar har ett helt fantastiskt parningsspel där hanen på olika sätt visar upp sig för honan inför parbildning och häckning. Den vackra cabottragopanen har en alldeles speciell ritual där hanen blåser upp en vackert färgad strupsäck och ett par klarblå ”horn”. Allt i ett försök att imponera på honan. Nordens Ark är den enda park i Sverige som håller arten och med lite tur kommer man till våren kunna se parningsspelet.
I Annamitebergen i Vietnam och Laos lever saolan, ett mytomspunnet hovdjur som ingen har sett i det vilda. Nordens Ark är nu tillsammans med ett 20-tal andra djurparker runt om i världen med och finansierar ett avelscenter som ska rädda saolan och andra hotade hovdjur i området.
I lördags anlände äntligen en ny pallaskatthona till Nordens Ark. Honan föddes förra året på Rotterdam zoo och är ett efterlängtat tillskott till de tre hanar som redan finns i parken.
Pallaskatten är en hotad liten vildkatt som lever i Centralasien. Kunskapen om arten är begränsad och exakt hur många som finns i det vilda är osäkert. På Nordens Ark hålls den här veckan världens första globala möte om hur vi räddar den hotade pallaskatten.
I ett spännande projekt har Nordens Ark under två månader jobbat med att få visenterna att stanna till på vågen som placerats i passagen mellan två av hägnen. När de gör det aktiveras en kamera som filmar och fotograferar djuret och vågdisplayen samtidigt.
6 av 10 ryggradsdjur har försvunnit på bara 44 år!Om det fortsätter i samma takt riskerar 2/3 av världens reptiler, fiskar, fåglar, kräldjur och däggdjur att vara borta till 2020.
Igår ringde P3 upp vår bevarandebiolog Emma Nygren för att prata om vad det innebär och vad vi måste göra för att hindra det från att hända.
Nu släpper vi ut grönfläckiga paddor på Öland - välkommen att vara med!Flera tusen små paddor som fötts upp på Nordens Ark kommer släppas ut på Ölands södra udde. Ta chansen att se bevarandearbete på riktigt.
Vi söker en legitimerad veterinär som har ett brinnande intresse för utrotningshotade djur och som vill arbeta i vår trivsamma klinik belägen på Nordens Ark, i vackra Bohuslän. Som veterinär på Nordens Ark består din vardag av en mängd varierande arbetsuppgifter.
Du kommer att förmedla kunskap om djuren till våra besökare på ett inspirerande sätt och arbeta med alla rutinmässiga moment inom djurhållning såsom: utfodring, renhållning av anläggningar, berikning, träning, journalföring.
Igår släpptes 2152 grönfläckiga paddor som fötts upp på Nordens Ark ut i det vilda i Högbyhamns fågelskyddsområde på Öland. Fem gånger tidigare har paddor släppts ut i området och i år har Nordens Ark med sig såväl årsungar som vuxna paddor. Förhoppningsvis kommer de äldre paddorna att spela till våren och nya små paddor att kläckas.
Genom ett unikt samarbete mellan NBS Security AB och Nordens Ark lanseras nu konceptet stolt sponsor som bygger på många bäckar små…
De små pandaungarna växer så det knakar, men ännu är de för små för att ge sig ut i hägnet. De tillbringar dagarna i en av hägnets tre holkar där de sover mycket.
Nu kan du kika in till dem. För säkerhetsskull har vi satt kameror i alla tre holkarna, ifall mamman flyttar dem.
Länsstyrelsen har beslutat att det råder totalt grillförbud i Västra Götalands län.
Vi på Nordens Ark följer rekommendationerna och ber därför om visad hänsyn av beslutet att stänga våra grillplatser. Det gäller våra allmänna grillplatser samt Varghusgrillen.
Det innebär att vi inte kommer grilla hamburgare och korv vid Varghuset, serveringen är dock öppen och det finns andra godsaker att äta.
På midsommardagen föddes två söta små ungar hos de röda pandorna på Nordens Ark.
Ännu ligger ungarna i tryggt förvar i sitt bo, de föds nämligen blinda och är helt beroende av mammans omvårdnad.
Idag var det dags för årets 16 storkungar att flytta från Nordens Ark till Storkprojektet i Skåne. Tidigt i morse vallades storkarna in i huset för att vägas och sättas i transportlådor. Färden söderut gick bra och de går nu tillsammans med de andra storkarna i Hemmestorps Mölla.
Efter 50 år flyger nu pilgrimsfalkar över Arboga igen. Nordens Ark har i samarbete med Arboga fågelklubb satt ut tre pilgrimsfalkar högst upp på Lantmännens silo i Arboga. Falkarna kläcktes på Nordens Ark i mitten av maj 2018 och enligt dagsfärska rapporter mår falkarna bra.
Efter en lång resa till den lapska fjällvärlden har nu 49 fjällgäss kläckta på Nordens Ark i år släppts ut i det fria. För att nå häckningsområdet har gässen fått transporthjälp med både lastbil och helikopter. Väl framme träffar gässen nu sina vilda artfränder för att i höst flytta med dem söder ut.
Idag har den första utsättningen någonsin av större ekbock gjorts på fastlandet i Sverige. Under högtidliga former släppte landshövding Thomas Carlson ut större ekbockar från Nordens Ark i Björnö naturreservat, norr om Kalmar.
Den större ekbocken är idag en av Sveriges mest hotade arter. Skalbaggen, som är en av Sveriges största, finns bara kvar i en liten population i naturreservatet Halltorps hage på Öland. Nu arbetar Länsstyrelsen Kalmar län för att också etablera den fridlysta ekbocken i Björnö naturreservat, norr om Kalmar.
Mnemosynefjärilen är en av landets mest hotade fjärilar och ytterst få finns idag kvar i vårt land. För att bevara arten föds sedan 2016 mnemosynefjärilar upp på Nordens Ark. Ägg har samlats in från fjärilar i Blekinge och förökats på Nordens Ark och nu har 80-talet fjärilar kläckts.
Tillsammans med forntida mammutar och uroxar strövade en gång visenterna över Europas slätter. När de andra dog ut överlevde visenten - med ett nödrop – och nu finns fyra stycken på Nordens Ark.
På 1920-talet försvann visenterna från det vilda och bara ett fåtal fanns kvar i djurparker. Tack vare ett idogt arbete med avel och återintroducering finns nu 5000 visenter.
Räddningsaktioner lönar sig.
Sedan 1974 har ansträngningar gjorts för att rädda pilgrimsfalken som då var akut hotad. År 2000 tog Nordens Ark över uppfödningen och sedan dess har falkungar födda i parken satts ut i det vilda varje år. Utan det arbetet hade arten troligen varit utrotad i södra Sverige idag. Nu är den istället på frammarsch.
Se livestreamen som visar en av våra falkhonor med sina två ungar.
Idag är det World Turtle Day, en dag då vi firar världens sköldpaddor och öka medvetenheten om dessa urtidsdjur.
Sköldpaddor är fantastiska djur och det är svårt att förstå att de överlevde massutrotningen av dinosaurierna men att de idag kämpar för sin överlevnad på grund av människans framfart.
Över hälften av världens alla sköldpaddsarter är idag hotade och många riskerar utrotning inom en snar framtid. Något som gör sköldpaddorna till en av världens mest hotade djurgrupper.
Lördagen den 26 maj händer det mycket på Nordens Ark. Dagens höjdpunkt är Visentinvigning kl 11.30, Europas största däggdjur. Dagen kommer också bjuda på fårsläpp och information om vår nya art Amurdykand.
Det finns få saker som är så fridfulla som att höra fåglarna kvittra en tidig morgon. Vem har inte varit ute i skogen och njutit av fåglarnas vackra sång eller suttit på altanen med en kopp kaffe och lyssnat på koltrastens lugnande melodi från trädet bredvid? Föreställ er nu dessa scenarier fast utan fågelsång. Föreställ er skogar helt tomma på fågelliv och där tystnaden ekar i avsaknad av deras vackra sång.
Detta håller på att bli verklighet i regnskogarna runt om i Sydostasien och nu startar en kampanj för att hejda den pågående utrotningen av asiatiska sångfåglar och att sprida kunskap och medvetenhet om hoten mot dessa fåglar.
För första gången har de asiatiska vildhundarna på Nordens Ark fått valpar. En månad gamla och drygt fyra kilo tunga är de två flickorna och pojken idag. Nyfikna på omvärlden har de så smått börjat kika ut ur lyan där mamman hållit dem hittills.
Lugn av naturen - eller - Varför skogsbadar japaner?
Nu bjuder vi in till en intressant föreläsning om hur naturen kan hjälpa dig att hitta lugnet i vardagen.
Nordens Arks mångåriga arbete med uppfödning av amfibier har gjort oss duktiga och framgångsrika. Därför vände sig Dyreparken i Kristiansand, Norge till Nordens Ark när de skulle starta sitt arbete för att rädda kvar den hotade gölgrodan, eller damfrosk som den heter på norska.
- Det är viktigt att vi hjälps åt att rädda de hotade gölgrodorna. Att föda upp grodor för att sedan släppa ut i det vilda är inte helt enkelt, så det är roligt att vi kan dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper, säger Kristofer Försäter som jobbar med grodprojekten på Nordens Ark.
I dagarna flyttade 18 nya storkar in på Nordens Ark. De kommer från Storkprojektet i Skåne och förhoppningen är att kunna bidra med 25-30 ungar till storksläppet i juli.
Den vita storken har sedan 40- talet listats som akut hotad i Sverige. Storkprojektets mål är att få fram en vild storkstam som klarar sig på egen hand. Ett viktigt led i att bygga upp en vild stam är att maximera antalet flyttande ungstorkar.
Idag är det World Wildlife Day – FNs årliga initiativ för att skapa uppmärksamhet för världens djur och växter.
I år ligger fokus på världens stora kattdjur, en fråga som ligger Nordens Ark varmt om hjärtat. Vi jobbar sedan flera år aktivt med så väl amurtiger i ryska Fjärran östern som snöleopard i Mongoliet och samarbetar med utplanteringsprojektet av persisk leopard i Sotji, Ryssland.
I går delade Svenska PostkodLotteriet ut sitt miljardöverskott för 2017 till sina förmånstagare. Tack vare alla lottköpare går PostkodLotteriet glädjande nog in med 4,8 miljoner i projektet för att rädda den röda pandan i Nepal. Dessutom fick Nordens Ark även i år ta emot 7 miljoner till arbetet med att rädda världens hotade arter.Den röda pandan är en nyckelart i Nepals bergsskogar. Hoten mot den är många; avverkning för timmerproduktion och vedeldning, plantager, överbete från boskapen, pälsjakt samt den illegala djurhandeln. I pandans utbredningsområde finns otaliga andra arter som också hotas när bergsskogarna minskar eller försvinner.
Igår var det dags för styrelsemöte för Nordens Arks Vänner. I samband med det överräcktes årets första gåva till Nordens Ark på 1 200 000 kronor. Nordens Arks Vänner är en ideell fristående medlemsförening i syfte att stödja Nordens Arks verksamhet med att ge utrotningshotade djur en framtid och det är tack vara alla ni som tecknat medlemskap som bidragit till den stora gåvan.
En tid framöver pågår ett arbete vid Varghuset med att flytta samt renovera toaletterna vid Vargkiosken. Toaletterna kommer stängas av helt. Med anledning av detta hänvisar vi våra besökare till toaletterna vid amurtiger eller i Våtmarkshuset. Viss avspärrning kan förekomma i samband med renoveringen.
Den här veckan står Nordens Ark värd för del två i den obligatoriska utbildningen som stamboksförare måste genomgå. Advanced Breeding Programme Management-kursen innehåller moment som genetisk statistik, demografi, populationsstatus, stamboksanalys, reproduktionsplanering och mycket mer. Med på kursen är deltagare från Sverige, Norge, Holland, Tyskland och England.Stamböcker är oerhört viktiga för det internationella samarbetet med att rädda utrotningshotade djur. Varje art har en egen stambok där individerna noga registreras och för varje stambok finns en ansvarig stamboksförare. Stamboksföraren samlar in data om samtliga individer för att sedan tillsammans med en artkommitté bestämma vilka djur som ska finnas var, vilka som får föröka sig, planera för framtiden och se till att det finns en hälsosam population.Nordens Ark ansvarar för fem stamböcker; snöleopard, järv, Mccords ormhalssköldpadda, skogsren och gulstrupad mård.
Vi har haft ett 2017 bakom oss med mycket tekniska förändringar bland annat en helt ny entrélösning och expresskassor för att kunna ta hand om Er besökare på ett snabbare och smidigare sätt. Hand i hand med detta så tog vi också första steget i att skapa ett mer öppet och välkomnande intryck med nya grindar och plantering vid huvudentrén.
En kärvänlig liten herre har "flyttat in" hos oss men vill nog komma hem nu.
För en vecka sedan kom hankatten till oss. Han har halsband med är inte chipmärkt. Är det din katt eller vet du var han hör hemma?
Vildhundsflocken har utökats med en hona och i morgon kl 13.00 sänder vi live på facebook från hägnet.
Ta chansen att ställa frågor om vildhundarna till Emma och Sara, antingen nu eller direkt i livesändningen.
Missa inte det - i morgon kl 13.00 - på facebook
Uttervalparna som föddes på Nordens Ark i somras har börjat visa sig ute i hägnet. Till utseendet är de förvillande lika vuxna uttrar, bara lite mindre.
I förra veckan kom en ny ras till Nordens Ark. Trettio vänekor som tidigare betat ängarna runt Hornborgarsjön kommer till våren att beta Ekoparken.
Klicka för att se Linda Tordebring berätta om korna.
Varmt välkomna till den första officiella presentationen av Nordens Arks kommande projekt; att återinföra Sveriges utdöda megafauna i en naturlig miljö.
Plats: Åbysalen, Nordens Ark Tid: Lördag 28:e oktober Klockan: 11.00
Just nu pågår ett renoveringsarbete i parken vilket innebär att vi tillfälligt stänger tigerbryggan. Besöker du parken följer du anvisningarna.
Det har varit ett rekordår för de grönfläckiga paddorna på Nordens Ark. Under sommaren har 6.000 paddor fötts upp och 4.300 släpps ut på Öland medan resten övervintrar på Nordens Ark.
- Det är fantastiskt roligt, säger Kristofer Försäter som ansvarar för de grönfläckiga paddorna på Nordens Ark, det här är första året vi släpper ut så många paddor.
Pallaskatten är ett hotat litet kattdjur som lever bland bergen och stäppmarkerna i Centralasien, från Iran i väst till Kina och Mongoliet i öst. Än idag vet vi för lite om arten för att kunna utforma strategier för att rädda den i det vilda. Som ett led i det arbetet har ett utbildningsmaterial nu tagits fram som vi hoppas kommer öka lokalbefolkningens förståelse och engagemang för arten.
Få platser på jorden är så outforskade som Annamite-bergen i Vietnam och Laos. Området har förblivit oexploaterat - fram tills nu. Här finns unika och endemiska arter och varje år upptäcks nya. En av de mest häpnadsväckande upptäckterna skedde 1992 då västvärlden fick vetskap om Asiens enhörning - den vackra saolan.
Det är mer än 20 år har gått sedan den upptäcktes och än idag har inga biologer sett den i det vilda. Lokalbefolkningen gör det ibland och då och då lyckas en kamerafälla ta en bild men det är allt.
När en av världens ledande experter på den hotade saolan, William Robichaud, var på besök på Nordens Ark passade vi på att intervjua honom.
Saabägare är otroligt engagerade och måna om sina bilar. Det tar nu reservdelsindustrin fasta på och idag startar en årslång global kampanj för att förlänga bilarnas andrahandsvärde och samtidigt stötta Nordens Arks arbete med utrotningshotade djur och biologisk mångfald.
Forskare från Snow Leopard Trust har hittat och undersökt två vilda snöleopardungar i deras lya i Mongoliet. Det ger en unik möjlighet för forskarna att bättre förstå och i slutändan skydda denna utrotningshotade och än så länge hemlighetsfulla katt.
Ett internationellt forskarteam lyckades i somras lokalisera två stycken sällsynta och hotade snöleopardungar i deras lya i Mongoliet. Teamet har med hjälp av GPS-sändare spårat ungarnas mamma under flera månader. Honan är en del av den pågående långtidsstudien på snöleoparder som genomförs i Tostbergen, Mongoliet. Studien har pågått sedan 2009, vilket gör den till den hittills längsta och snöleopardpopulation till den mest välstuderade i världen.
Ett av Nordens Arks senaste tillskott till parken är den starkt hotade flodpärlmusslan.
Flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera) är en fascinerade art som kan bli väldigt gammal, i Sverige har man hittat individer som är över 250 år gamla!
Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön, med syfte att öka kunskapen om Västerhavets miljö. Ett nittiotal arrangörer från Göteborg, Bohuslän, Halland och Skåne fyller veckan med spännande och intressanta aktiviteter.
På Nordens Ark kan ni under hela veckan gå tipspromenad i Ekoparken. Svarsformulär hämtar ni i receptionen och det är också här utslagsfrågan finns och här ni lämnar in era svar om ni vill vara med och tävla om entrébiljetter till parken.
På onsdag 9/8 och fredag 11/8 kl 10.00 - 11.30 kan ni följa med på en härlig och lärorik guidning i Ekoparken. Guidningen är gratis och utgår från Nordens Arks entré.
Den långa färden mot den lapska fjällvärlden och ett liv i frihet har nu börjat för de 86 fjällgäss kläckta på Nordens Ark och Öster Malma i år. För att nå häckningsområdet får gässen transporthjälp med både lastbil och helikopter. Väl framme träffar gässen sina vilda artfränder och så bär det söder ut igen.
Mnemosynefjärilen är starkt hotad i Sverige och återfinns idag bara i några få landskap. Fjärilsäggen kläcks i april/maj och då måste de små larverna direkt hitta nunneört som är larvens enda värdväxt. Larverna växer fort och förpuppar sig under maj och har nu kläckts till vackra, fullbildade fjärilar.
Under vårens fältarbete i Tostbergen i Mongoliet har ytterligare tre snöleoparder fångats in och försetts med GPS-sändare. Informationen forskarna får från sändarna är ovärderlig i arbetet med att bevara snöleoparderna och lära sig mer om detta ännu ganska okända djur.
Nu går studien i Tostbergen in i en ny fas genom att Snow Leopard Trust även siktar på att GPS-märka stenbockar för att kunna studera både snöleoparderna och deras bytesdjur. Första steget för att kunna göra detta är att ta fram en säker och effektiv metod, något som visat sig svårare än förväntat.
För den vitryggiga hackspetten, som är vår mest hotade fågel, är läget akut och bara några få häckande par finns kvar i Sverige idag. För att bidra till att bevara arten föds ungar upp på Nordens Ark, som sedan släpps ut i det vilda. I år har avelsgruppen dessutom förstärkts med fyra viltfödda ungar från Norge som just nu handmatas tills de är stora nog att släppas ut i en voljär.
För första gången på flera år har två fina lamm fötts hos de tadzjikiska stäppfåren på Nordens Ark. Det är extra glädjande eftersom nya individer behövs bland de grupper av stäppfår som finns i Europas djurparker.
- Vilda får och getter är arter som ofta får ge plats åt mer spektakulära arter i djurparkerna. Bruna, växtätande flockdjur är inte samma publikmagneter, hur stora och vackra horn de än har, som tigrar och leoparder. De ger helt enkelt inte lika mycket uppmärksamhet, säger Ewa Wikberg zoologisk chef på Nordens Ark.
Vad gör man om man stöter på orm på tigerbryggan? Eller om en gäst blivit biten av en huggorm?I en djurpark i naturmiljö som Nordens Ark kommer det förr eller senare att hända. Personal och besökare kommer nära de vilda djuren när ekorrar springer över grusvägen, fåglar kvittrar i träden och, ibland då och då, en orm ligger och värmer sig i solen. Det är fantastiskt och vi värnar om dem alla, de är en naturlig del i den biologiska mångfalden.
Till helgen kommer vår biexpert AnnCharlotte Berndtsson och berättar mer om våra hotade nordiska bin, om biskötsel, honung och annat spännande. Samtidigt visar Emma hur du själv kan hjälpa våra pollinerande små vänner genom att bygga ett fint insektshotell.
Kom och hälsa på dem, de är på plats både lördag och söndag kl 11.00-15.00.
Det har varit en bra vår för fåglarna på Nordens Ark och glädjande nog kan man nu se årets ungar. Hos berguvarna tittar tre små duniga ungar fram under mammans beskydd och hos de vita storkarna i Våtmarken har fyra ungar kläckts. Både berguvsungarna och storkungarna kommer, när de blivit stora nog, att ingå i bevarandeprojekten för sina arter och släppas ut i det vilda.
Inte sedan dinosaurierna dog ut har så många djurarter stått på randen till utrotning som nu. En tredjedel av alla jordens groddjur bedöms vara utrotningshotade och har drabbats hårt. Den här veckan har Nordens Ark fokuserat extra på dessa fascinerande djur och på lördag uppmärksammas Save the Frogs Day genom en matning i Våtmarkshuset och exklusiv visning av parkens bevarandeprojekt för att rädda den akut hotade lemurlövgrodan.
För lite drygt åtta veckor sedan föddes årets järvvalpar på Nordens Ark. Båda järvparen har fått ungar, två honor vardera, vilket är extra kul eftersom vi fått hanar de senaste åren.
- Än så länge är de väldigt små och vägde inte ens två kilo när vi avmaskade och chipmärkte dem för två veckor sedan, säger djurvårdare Camilla Wikberg.
I höstas fick Nordens Ark uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att ta hand om en föräldralös liten utterunge som hittats ensam i Tranås. Idag, sex månader senare, är det dags för uttern att återvända till det vilda.
Att flytta djur från sin vanliga tillvaro är alltid lite stressande för dem och det är därför viktigt att försöka göra det så smidigt som möjligt. Svenska djurparksföreningen arrangerar därför återkommande djurtransportutbildningar för sina medlemmar och nu står Nordens Ark som värd.
Expedition Bohuslän – äventyr för nyfikna. Så lyder den gemensamma parollen när Bohusläns populäraste och mest besökta turistmål går samman i en kampanj för att öka antalet besök och övernattningar till regionen.
Bakom kommunikationskonceptet står Turistrådet Västsverige tillsammans med Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Strandverket Konsthall på Marstrand, Kosterhavets nationalpark i Strömstad, Havets Hus i Lysekil, Bohusläns Museum i Uddevalla, Nordens Ark i Hunnebostrand och Vitlycke museum i Tanumshede. Tillsammans har man idag över 1 miljon besökare varje år.
I år står Nordens Ark värd för Svenska Djurparksföreningens årliga djurparkskonferens. Ett femtiotal kollegor har samlats för att i tre dagar diskutera framtiden, regler, förordningar och djurparkernas utveckling. Det är alltid lika nyttigt, intressant och viktigt att träffas och utbyta erfarenheter kollegor emellan.
Nordens Ark är miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas standard sedan 2010 . Detta innebär att vi hela tiden strävar efter att minimera verksamhetens miljöpåverkan. Standarden innehåller krav som vi måste uppfylla och vi har redan hunnit uträtta mycket men har fortfarande en vi vill göra.
Vi kommer under året bland annat att byta ut fler värmekällor till luftvärmepumpar, byta ut några fordon till elfordon och gå igenom kemikalieanvändningen och aktivt byta ut kemikalier mot mer miljövänliga alternativ.
Ett stort grattis till Nelly Tenggren, 12 år, som vann fototävlingen "Genom unga ögon".
Helgen 3-5 mars kunde besökare på Nordens Ark rösta på din favoritbild av alla bidragen som fanns utställda i Varghuset. Fototävlingen var en del i vårt sätt att uppmärksamma FNs dag för hotade vilda djur, World Wildlife Day, en dag som i år hade extra fokus på ungas engagemang i hotade djur och deras bevarande.
Genom unga ögon – En fototävling för dig mellan 8 och 24 år.Fototävlingen är en möjlighet för unga att visa sitt engagemang för hotade djur och deras bevarande.
Just nu pågår en konflikt mellan norska Birdlife och det svenska Projekt Fjällgås om vilka åtgärder som ska vidtas för att förstärka fjällgåspopulationen i Skandinavien. Du kan läsa mer på: https://jagareforbundet.se/projekt-fjallgas/
Just nu befinner sig vår vd Mats Höggren och bevarandekoordinator Emma Nygren i Anuisky nationalpark i ryska Fjärran östern för den årliga utvärderingen av projektet för att bevara amurtigern i området. Av bilderna att döma har de ett fantastiskt vinterväder och har sett spår i snön från flera spännande djur.
Just nu håller vi på att rusta upp nere vid vattnet. Vi förstärker kajkanterna, rustar upp bryggan och rensar upp badvikarna. En ny krabbgömma har fixats inför sommarens krabbfiske och en fikaplats har finns nu nära den nyanlagda grillplatsen
Du har kanske sett att det råder febril aktivitet ute i parken just nu. Vi bygger om och renoverar flera av hägnen för att djuren ska få nytt och fint. Störst förändring blir det för lodjuren som får helt nya hägn, men vi håller också på och fräschar till voljären för våra pilgrimsfalkar och reparerar vildkattshägnet som skadades i en av vinterstormarna.
Ett stort tack till alla er som sparar med hjärtat!
Idag, på hjärtedagen, har djuren på Nordens Ark fått fantastiska 41 387 kr från Swedbanks Humanfond.
Genom att spara pengar i Humanfonden så är man varje år med och 2% till välgörande ändamål. Ett fantastiskt initiativ.
#hjartedagen #1miljontack
Vi är nominerade till Stora Barnsemesterpriset 2017 i kategorin Bästa Djurpark i Norden.Glädjande nyheter tycker vi, tack till er som nominerat oss.
Tycker du också vi är en fantastisk djurpark?Här kan du lägga din röst!
Tack!
Fototävlingen är en möjlighet för unga att visa sitt engagemang för hotade djur och deras bevarande.
Den 3 mars är det World Wildlife Day – och i år ligger fokus på de unga. Det dröjer inte länge förrän framtiden för världens djur och natur ligger i händerna på nästa generation. Vårt uppdrag som vuxna är att motivera, engagera och ge dem de bästa förutsättningarna vi kan när det gäller bevarandet av världens hotade arter. Vi måste alla aktivt engagera oss och världens unga för att rädda vår planets fantastiska mångfald.
Det tävlande bidragen ska visar den vackra naturen och dess djurliv eller hur unga engagerar sig för att hjälpa vår biologiska mångfald.
Ibland går det vilt till i hägnen i parken. Ystra ungar busar runt och testar sina färdigheter, och det går inte alltid som de tänkt sig. Precis det hände vår fyra och en halv månad gamla persiska leopardhane i höstas. Efter ett hopp, kanske från ett träd han klättrat upp i, landade han olyckligt och skadade sig. Efter att ha sövt och röntgat honom kunde vi konstatera att lårbenet var av.
Det var av förklarliga skäl inget vi kunde fixa själva, för det krävs en specialistutbildad veterinär som är expert på ortopedisk kirurgi.
Idag är det World Wetlands Day – en viktig dag om och för världens våtmarker.
World Wetlands Day är en årligen återkommande dag för att uppmärksammat och belysa hur viktiga våtmarkerna är för mänskligheten och planeten. Våtmarker är inte bara ett fantastiskt och viktigt tillhåll för fåglar, grodor och andra djur som lever där, de fungerar också som ett naturligt skydd mot katastrofer och hjälper oss hantera extrema väderförhållanden.
Och i år ligger fokus på just katastrofer och hur viktiga våtmarkerna är för att skydda oss.
Nu söker vi Dig som trivs att arbeta med service och försäljning och alltid med ett leende på läpparna. Arbetstiden är förlagd på natten. För att trivas i den här rollen är det viktigt att du är initiativ- och uppfinningsrik, nyfiken och gärna bjuder på dig själv. Vi strävar efter att ge våra gäster bästa möjliga service och även trygghet nattetid. Tjänsten som Nattreceptionist är en säsongsanställning och sträcker sig från mitten på juni till slutet på augusti. Möjlighet att närvara vid introduktion och eventuell utbildning innan uppstart är ett krav.
När djur blir sjuka så brukar man ta dem till veterinären. Det går bra med en hund eller katt, men är inte lika enkelt med de vilda djuren på Nordens Ark. Leoparder, skruvhornsgetter, eremitibisar och vildhundar är inte bara att ta under armen och gå iväg med, därför kommer veterinär eller djursjukskötare oftast till dem.Idag är det dags för kontrollröntgen av en liten montserratgroda som tidigare gjort illa benet. Att grodor gör sin illa och ibland bryter benen är inte så konstigt, kraftfulla och starka benmuskler i kombination med ett relativt sett ganska svagt skelett gör att olyckor kan inträffa om de landar dumt när de hoppar.
Igår var Kommunals nye ordförande Tobias Baudin på studiebesök på Nordens Ark. Under dagen praktiserade han som djurvårdare både på Lantgården och hos snöleoparderna och de andra vilda djuren. Ett besök i amfibielabbet där arbetsuppgifterna även inbegrep städning hos lemurlövgrodorna stod också på schemat.
Vi hoppas han hade en intressant och lärorik dag hos oss på Nordens Ark och att han fick en bra inblick i vad det innebär att arbeta som djurvårdare i en djurpark.
Den 4/1-18/1 genomför vi en större renovering i köket i hotellet och köket kommer att vara stängt. Under perioder erbjuder vi i stället möjlighet till att köpa varm mat och fika uppe i Varghuset för dem som så önskar (detta kommer dessvärre att påverka möjligheten att äta medhavd mat i Vargstugan under denna period).
Nordens Ark gör många viktiga saker som inte alltid märks för den som besöker parken. Hela syftet med verksamheten är att ge hotade djur en framtid och det sker på många sätt och tack vare olika samarbetspartners är det möjligt för oss att göra extra insatser för flera djurarter. Insatser som, som sagt, kanske inte är uppenbara vid ett vanligt besök.
Goda nyheter så här i slutet av året - i veckan som gick beslutade Naturvårdsverket att fortsätta med Åtgärdsprogrammet för flera insekter åtminstone fram till 2019. Det är ett roligt besked för oss här på Nordens Ark som under flera år arbetat med uppfödning av en av Sveriges mest hotade och sällsynta skalbaggar, den bredbandade ekbarkbocken. Vi ser det som ett kvitto på att arbetet vi lägger ner är viktigt
Nu söker vi kompetenta, entusiastiska och engagerade medarbetare till vår högsäsong. Vill du vara med och ge nya och gamla besökare en upplevelse av högsta klass? Vi söker Dig som är beredd att stå för ett värdskap som gör skillnad varje gång.
Nordens Ark söker djurvårdare till föräldravikariat på främst avdelningen för vilda däggdjur, anställningen gäller troligtvis 1,5 år, heltid med tillsättning omgående. . Vi söker dig som har fokus på djurens bästa och besökarens upplevelse. Du ska ha ett brinnande intresse och gärna erfarenhet av att arbeta med både hovdjur och rovdjur.
Den 15-16 december har Nordens Ark djurstund på Alfons Åbergs Kulturhus. Välkomna!
Ett år går fort, väldigt fort ibland. Idag är det exakt ett år sedan våra manvargsvalpar föddes. En hona och en hane såg dagens ljus och diade och pysslades om av mamman som tyvärr dog bara några dagar senare till följd av tumörer i tarmarna.
Djurvårdarna fick ta över och visst var det slitsamt men så här ett år senare är det lätt att glömma när man ser hur bra allt blev. Det är nog inte en alltför vild gissning att det bjuds på något extra gott i manvargsladan i dag.
Tidigare i höstas flyttade en av vinterns manvargsvalpar till Münchner Tierpark Hellabrunn i Tyskland. Glädjande nog får vi nu rapport om att han stortrivs och gärna busar med sin nya kompis.
I måndags skickades förmodligen en av de märkligaste djurtransporterna som hittills från Nordens Ark. Insamlade larver av röd stubblomfluga packades och skickades till Edinbugh Zoo i Skottland för att ingå i bevarandearbetet för att rädda arten.
Lagom till första advent anlände en ny hotad art till Nordens Ark. Det är tre asiatiska vildhundar från Howletts Wild Animal Park i England som flyttat in i parken.
De asiatiska vildhundarna är idag Asiens mest hotade rovdjur, till och med mer hotade än både tigrar och snöleoparder. Det beror främst på att deras livsmiljöer krymper, men också på att antalet bytesdjur blir allt färre.
Många av världens insekter är hotade och i Skottland har den röda stubblomflugan nu försvunnit helt. Som tur är är arten ganska vanlig i Sverige och från Nordens Ark skickas nu fluglarver till Skottland för avel och framtida utplantering.
Denna gång var det ingen som fick 10 rätt men några var nära full pott. Grattis till Elisabeth, Anders och Tilly vinnarna i tipspromenaden den 30 oktober.
Kock sökes till Ur och Skur Förskolan Nordens Ark ”Djur & Skur”. Förskolan ligger inom djurparkens område och är en privat förskola som drivs av Stiftelsen Nordens Ark.
Du ska ha intresse för matlagning, barn och friluftsliv och se möjligheter med bra mat och hållbarhet samt tycka att det är viktigt med öppenhet, respekt, lyhördhet och flexibilitet.
På fredagsförmiddagen kom en ensam utterunge, en liten hona, till Nordens Ark. Det är Länsstyrelsen i Jönköping som räddat den föräldrarlösa ungen som nu kommer att få stanna på Nordens Ark tills hon är stor nog att klara sig själv.
Idag skickas tre av Nordens Arks renhonor, vajor, till Ähteri zoo i Finland där specialhägn byggts upp. Där kommer de att ingå i en flock med flera renar, både vilda och från andra djurparker. I ett utplanteringsprojekt kommer sedan renar från den nybildade flocken att sättas ut i det vilda.
Grattis till Åsa Karlsson, Moa Ekensskär och Ulrika Hellman vinnarna i tipspromenaden den 25 September.
Förra veckan träffades representanter för flera fältorganisationer, bevarandeorganisationer och djurparker i Novosibirsk för att diskutera hotet mot världens pallaskatter och hur man ska gå vidare i arbetet för att rädda dem.
Den 20 september var det kalas på Nordens Ark. Vår fina djur- och skurförskola fyllde fem år och det firades så klart. Runt 80 gamla och nuvarande förskolebarn med föräldrar var på plats och firade med tårta och allsång.
Som första djurpark i världen har Nordens Ark lyckats få den akut hotade montserratgrodan, eller kycklinggrodan som den också kallas, att leka och föröka sig. Endast ett fåtal individer finns kvar i det vilda och avelsarbetet är därför mycket viktigt för att rädda arten.
Bland bergen i Centralasien lever den hemlighetsfulla och anonyma pallaskatten. Tack vara det nya forskningsinitiativet "PICA" (Pallas’s Cat International Conservation Alliance) som lanserades tidigare i år, hoppas man kunna öka kunskapen om denna lilla katt. Projektet är fortfarande i sin linda, men redan nu börjar man se fantastiska resultat genom unika och sällsynta bilder på vilda pallaskatter.
Vi söker personal inom tre spännande områden, hotell och gästservice, HR och marknad.
Grattis till Lars Henriksson, Sven Setterqvist och Theo Meijer vinnarna i tipspromenaden den 28 augusti.
Som del i teamet på marknadsavdelningen på Nordens Ark ingår olika former av marknadsrelaterade arbetsuppgifter så som layout, textproduktion, social media och event.
Vinnare i Västerhavsveckans tipspromenad på Nordens Ark är Ethel Carstam och Gunilla Lindkvist. Stort grattis!!
Lördagen den 10 september är det dags för den traditionella skördemarknaden på Nordens Ark. Ett perfekt tillfälle att handla närodlade grönsaker, bär och svamp. Det kommer även finnas ost, hembakat, kött och korv.
Vinnare i tipspromenaden den 31 juli är Jonas Andersson, Harriet Larsson och Anette Andersson. Stort grattis!
De rätta svaren är...
Aldrig tidigare har så många fjällgäss kläckts på Nordens Ark som i vår, 65 små gässlingar blev det till slut. Gässlingar som nu flyttat upp till Lappland där de släppts ut i det vilda. Tanken är att de ska komma att ingå i de vilda fjällgässflockarna och följa dem när det är dags att flytta söderut.
På fredag, 29 juli, är det den Internationella Tigerdagen och det uppmärksammar vi med extra aktiviteter i parken.
Fem av Nordens Arks storkungar flyttade nyss till Skåne och nu är det dags för dem att släppas fria. Ta chansen att se hundratals storkar flyga till väders och bege sig söderut för att förhoppningsvis återkomma till Sverige en dag.
I mitten av maj fick parkens pallaskatter tillökning. Med lite tur kan man nu se pallaskattungar i hägnet på Nordens Ark.
I mitten av juni föddes två persiska leopardungar på Nordens Ark. Det är de första ungarna som fötts i Sverige och det är två små hanar som nu väger ca 2300 gram. De är ännu för små för att lämna lyan, men vi sänder live inifrån boet för de som vill se dem.
11 vitryggiga hackspettsungar uppfödda på Nordens Ark ska nu få se nya vidder. Idag åker Nordens Ark och Naturskyddsföreningen med ungarna till centrala Värmland och nedre Dalälvsområdet för utsättning.
De vitryggiga hackspettsungarna placeras i utsättningsburar och kommer att stanna i dessa i ungefär en vecka. Därefter kommer burarna att öppnas och stödutfodring kommer ske tills hackspettarna inte längre kommer tillbaks för föda. - I år hoppas vi kunna fungera lite som kontaktförmedlare säger Kristoffer Stighäll, projektledare för Vitryggig hackspett på Naturskyddsföreningen. Vi kommer att placera ut honorna i området där det finns en ensam hane och vice versa och hoppas att tycke uppstår.
I går släpptes fyra av årets pilgrimsfalkungar ut i det vilda. Trettiofem dagar gamla är det dags för falkungarna att flytta från Nordens Ark ut i det vilda.
Nu har även vargarna fått smått. Tre stycken söta vargvalpar, två hanar och en hona, går i hägnet i parken tillsammans med föräldrarna. Med lite tur och tålamod kan du säkert få se dem, och kanske ta en bild.
Du kan köpa din entré biljett innan du kommer till Nordens Ark. Med förköpsbiljett får du gå före i kön. Passera den på höger sida och gå till kassan heter Medlemskap och Förköpsbiljetter.
Nordens Ark har under många år fött upp fjällgäss, men aldrig har vi fått så många ungar, gässlingar, som i år. Den 16 maj kläcktes den första ungen och nu har vi 65 ungar som går tillsammans med föräldrarna innan det är dags att släppas ut i Lappland.
Att kontakt med djur och natur är en viktig del för vårt välbefinnande och vår hälsa är de flesta överens om idag. Barn och ungdomar med särskilda behov har ofta svårt eller ingen möjlighet att idag få ta del av detta. Som ett led i att höja livskvaliteten hos denna utsatta och behövande grupp i samhället startar Nordens Ark en utbildning för deras vårdare och ledsagare.
Med en ”hotad helg” sparkar Nordens Ark igång sin del i den europeiska kampanjen Let it Grow. Syftet är att öka medvetenheten om den lokala biologiska mångfalden och hur vi tillsammans kan bevara den.
Under helgen kan besökarna i parken lära sig mer om vad man kan göra hemma i trädgården eller på balkongen för att gynna djur och växter, man får också bygga ett eget insektshotell och den som vill kan följa med på en specialguidning i parken.
Nordens Ark har gått med i en kampanj som syftar till att öka medvetenheten om den fantastiska biologiska mångfald vi har i vår närhet och ge konkreta tips på hur vi alla kan hjälpas åt för att bevara den. Kampanjen kallas Let it Grow och vill öka kunskapen om biologiska mångfald och lyfta fram det positiva vi kan få i utbyta mot att vi erbjuder livsrum för vilda växter och djur.
Grönfläckiga paddor är Sveriges mest hotade groddjur och klassas som Sårbara på rödlistan. Under många år har Nordens Ark arbetat för att rädda arten, främst genom uppfödning och utsättning. För första gången har nu paddorna på Nordens Ark lekt i visningshägnet i Våtmarken och besökare kan se de fina äggsträngarna i vattnet.
Söta små storkungar kläcks i Våtmarken. Än så länge är de vita och ulliga med svart näbb, men det dröjer inte länge innan de vuxit sig stora och för varje dag ser mer och mer ut som sina föräldrar. När ungarna är redo att lämna sina föräldrar kommer de att skickas till Storkprojektet i Skåne för att släppas ut i det vilda.
Idag är det linderödssvinens dag och det firar vi på Nordens Ark genom att uppmärksamma denna lantras lite extra.
Montserratgrodorna har inte haft det lätt och efter flera motgångar listas arten som akut hotad på den internationella rödlistan. Nordens Ark deltar nu i ett ambitiöst utplanteringsprojekt för att rädda denna hotade art. Till Nordens Arks specialbyggda laboratorium anlände därför nyligen ett 20-tal grodor från Durrell Wildlife Conservation Trust och London Zoo, i England.
Vi gratulerar William Eklund som vann söndagens tipspromenad på Nordens Ark. Det var tätt i toppen och alla tre vinnare hade full pott men William var närmast på utslagsfrågan. Grattis också till Hanna och Mattias Lööw samt Mathias Eklund till hedrande andra och tredje plats.
Världens snöleoparder är hotade men i Mongoliet satsar man nu på att förbättra förutsättningarna för dem. En ny nationalpark bildades i dagarna och kommer att binda samma ytterligare två skyddade områden. På så sätt skapas ett av världens största skyddade områden i snöleopardhabitat.
Pallaskatten är ett litet kattdjur som lever bland bergen och stäppmarkerna i Centralasien, från Iran i väst till Kina och Mongoliet i öst. Efter en kraftig tillbakagång på flera håll inom utbredningsområdet listas arten som Nära hotad på den internationella rödlistan och nu startar det enskilt största samarbetsprojektet för att bevara pallaskatten i det vilda.
Ta chansen att vara med på ett fantastiskt äventyr under Kristihimmelsfärdshelgen 2016.
Real Camp Nordens Ark är lägret för dig som är mellan 13 och 15 år och vill uppleva något utöver det vanliga.
För ett år sedan var SVT på Nordens Ark och filmade inslag till Djursjukhuset. Ikväll sänds vårens första program och "Ankan" hjälpa vår fågelskötare John att ta hand om eremitibisarna. Missa inte detta kl 20.00 på SVT1.
Den 21 februari föddes en liten järvvalp på Nordens Ark. Nu, sex veckor gammal är han fortfarande helt beroende av mamman och stannar snällt i lyan där hon lagt honom. Det är det här järvparets första unge och honan och hanen går tillsammans i hägnet, även om honan vaktar ungen noga.
På vårkanten vimlar det av djurungar i naturen. Söta rådjurskid, ekorrungar, små igelkottar och fågelungar - låt dem vara! Varje år dör många djurungar i onödan när människor försöker ta hand m dem.
För fjärde året i rad samlas nu tre av Sveriges främsta fjärilsexperter på Nordens Ark för att under några intensiva dagar inventera de fjärilar som fångades in förra sommaren. Tidigare år har flera unika och intressanta arter hittats och vi väntar med spänning på resultatet från 2015.
Postkodlotteriet stödjer Nordens Ark för sjätte året i rad
Den vietnamesiska dammsköldpaddan är en av världens 25 mest hotade sköldpaddor. På Nordens Ark har vi nu för första gången lyckats få arten att föröka sig.
Ett stort grattis till Rosanna Jimmefors som vann söndagens tipspromenad. Grattis också till Henrik Pålsson och Tommy Jimmefors som kammade hem andra och tredje platsen.
Vi hoppas ni kommer tillbaka till tipspromenad den 27 mars också.
Den sista av fjolårets pallaskattungar har flyttat från Nordens Ark. I torsdags lämnaden den Sverige och mindre än ett dygn senare var den framme på Nasu Animal Kingdom i Ooshima i Japan. - Resan gick bra och redan dagen efter åt hon, säger Karin Larsson som är ansvarig för djurtransporterna på Nordens Ark. Ibland kan det ta lite tid för djuren att anpassa sig till sin nya miljö, men det här gick jättebra.
Under onsdagens styrelsemöte överräckte föreningen Nordens Arks Vänner en gåva på en miljon kronor till Nordens Ark.
- Det känns fantastiskt att ta emot gåvan, säger Vd Mats Höggren som var med på styrelsemötet. Vi har världens bästa vänförening och det är roligt att människor är så generösa och engagerade i vårt arbete med att rädda och bevara utrotningshotade djur.
En pilgrimsfalk som fötts upp på Nordens Ark har fångats av fågeljägare i Marocco. Efter att lösen betalats ut har falkhanen nu åter släppts fri. Förhoppningsvis återvänder han till Sverige och kommer även i år att bli pappa till en kull pilgrimsfalkungar.
Världens våtmarksområden är viktiga för såväl människor som djur och växter. De myllrar av liv och på Nordens Ark finns flera arter som lever i våtmarker som till exempel grodor, tranor, storkar och sköldpaddor.
Lördag den 6 februari fokuserar vi lite extra på Våtmarken och arrangerar en specialvisning kl 13-15 med fokus på arter som lever i just sådana områden. Vi tittar närmare på djurens specialanpassningar, vad de äter och passar även på att mata våra japanska tranor, montserratgrodor och sköldpaddor.
Ett stort grattis till Stefan Lundqvist som vann söndagens tipspromenad. Tvåa kom Cecilia Lund och trea Ulrika Hellman. Grattis till er också. Vinsterna kommer med posten.
Nästa tipspromenad på Nordens Ark är söndagen den 28 februari. Promenaden går i Ekoparken, njut av härlig natur och förhoppningsvis lärorik promenad i fin miljö.
Just nu pågår Scandinavian Wildlife Film Festival på Nordens Ark. Det är en naturfilmfestival fylld av spännande inslag. Här får såväl proffs som amatörfilmare en chans att förkovra sig på flera workshops och seminarier.
Nu söker vi dig som vill jobba på Bohusläns största djurpark. Vill du jobba som djurvårdare, guide, parkvärd eller på vårt hotell och restaurang?
Vi kommer att genomföra en personalutbildning före säsongens start som är obligatorisk för alla. Nordens Ark har inga egna personalbostäder så det är viktigt att du har tillgång till egen bostad på pendelavstånd. Du bör också ha eget transportmedel för att ta dig till/från arbetet. Västtrafik har hållplats utanför Nordens Ark, men tänk på att busstiderna inte alltid passar med ditt arbetspass.
Lagom till lucia i december föddes två små manvargsvalpar på Nordens Ark, en hane och en hona. Som vid tidigare födslar tog honan fint hand om sina ungar, diade och tvättade dem. Tyvärr gjorde tumörer i tarmarna att hon inte klarade sig utan dog sex dagar senare. Sedan dess har djurvårdarna på Nordens Ark skött valparna medan pappan hela tiden har funnits i närheten.
Nordens Ark har under några år bidragit till att rädda en av världens mest hotade grodarter, lemurlövgrodan som lever i bergsregnskogen i Costa Rica. Liksom många andra amfibier har den drabbats av en svampsjukdom som sprider sig över hela världen och döda många arter. Nu har Nordens Ark fått förtroendet att hålla en grupp av lemurlövgrodor som en säkerhet om arten skulle dö ut i det vilda. Det sker i ett samarbete mellan Nordens Ark, Manchester University and Museum, Bristol Zoo och ett forskningsinstitut i Costa Rica.
Scandinavian Wildlife Film Festival är en festival som består av naturfilmsvisningar för allmänheten, utbildningsdagar för festivaldeltagare och flera aktiviteter och tävlingar för dig som är under 29 år. Naturfilmsfestival på Nordens Ark och Kulturhuset Hav & Land i Hunnebostrand är den 29 – 31 januari.
Den vilda skogsrenen är hotad i Norden. Efter att ha varit vanlig i Sverige och Finland sköts den sista skogsrenen i Sverige 1880. Idag finns den bara på två ställen i Finland och i ryska karelen. För att rädda arten startar nu ett projekt och Nordens Ark hjälper till.
Nu behöver vi din hjälp!
På Nordens Ark finns det möjlighet att förlägga den praktiska delen av ett examensarbete, båda på kandidat- och masternivå. Det finns möjlighet att göra examensarbete inom t.ex. etologi, bevarandebiologi och nutrition inne i djurparken, och ekologisk restaurering, praktisk naturvård, artinventering och bestämning av insamlat material i Ekoparken.
I rollen som arbetsledare på djurvårdsavdelningen ansvarar du tillsammans med två andra arbetsledare för driften av djurverksamheten. Du har personalansvar för djurvårdare inom din enhet och självklart deltar du operativt i den dagliga driften.
På Nordens Ark bedrivs ett världsunikt projekt där vi föder upp större ekbock som är en av Sveriges mest utrotningshotade insekter. Under inledningen av projektet har avelsdjur samlats in i Polen där den större ekbocken är betydligt vanligare. Nu är det dags för de bockarna att åka tillbaka hem till Polen.
Vid det årliga internationella WAZAmötet fick Nordens Arks förre Vd Lena M Lindén ta emot den prestigefulla Heini Hediger Award. Utmärkelsen är en av de finaste i djurparksvärlden och är ett tecken på det mångåriga och viktiga arbete som Lena gjort både på Nordens Ark och internationellt för bevarandet av hotade djur.
Efter mycket diskussioner har Nordens Ark nu beslutat att våra fjällugglor flyttar till Järvzoo. Nordens Ark har sedan 1993 hållit fjällugglor i parken. Trots idoga försök har arten endast förökat sig tre gånger hos oss (1996, 1997 och 2014) och bara 4 ungar har kläckts.
Nu är Nordens Arks egen almanacka för 2016 på plats i vår butik. Den är fylld med vackra djurbilder från parken. Almanackan har en härlig blandning av små och stora djur, djur med päls, fjädrar eller utan päls.
I måndags reste Emma tillsammans med Ola Jennersten från WWF till Khabarovsk i östra Ryssland. Det är dags för den årliga avstämningen av projektet för att bevara amurtigrarna.Följ resan på Emmas tigerblogg
Under hösten deltar vi i en studie om tigrars matvanor. I fyra veckor kommer en av våra tigrar att utfodras med helkroppsdjur istället för djurdelar.
På söndag besöker Sveriges landshövdingar Nordens Ark. Besöket är en del av det årliga landshövdingsmötet som hålls en gång per år. Denna gång är Västra Götalands län och landshövding Lars Bäckström värd för besöket.
2400 trädplantor har planterats i Nordens Arks Ekopark. Under flera år kommer plantorna att utsättas för en rad olika störningar som bete och bränder. Syftet är att se vad som krävs för att hålla vårt landskap öppet och hindra det från igenväxning. En så stor forskningsstudie har aldrig gjorts på dessa breddgrader.
Nu börjar vi arbetet med 2016 års almanacka och det är dags att bestämma bilder. Vi vet att ni är duktiga fotografer och i år vill vi ha med era bilder från parken.
Om en månad, den 12 september, är det dags för den traditionella skördemarknaden på Nordens Ark. Ett perfekt tillfälle att handla närodlade grönsaker och färska bär. Det kommer även finnas sylt, hembakat och korv.
I slutet av juni och början av juli samlades fem honor och tre hanar av större ekbock in i Halltorps hage. Ekbockarna kommer att utgöra den första avelsstammen vars avkommor sedan kommer att sättas ut i det vilda. Projektet är banbrytande i sig och detta steg är avgörande för det fortsatta arbetet.
Nordens Ark har återigen fått en kull pallaskattungar. Förra året överlevde alla ungar och kunde skickas till djurparker runt om i Europa. Med stärkt kunskap hoppas vi nu kunna upprepa denna framgång. Dessutom har Nordens Ark ingått i ett nytt samarbete med fokus på att lära sig mer om pallaskatten i det vilda.
Nyligen sattes rekordmånga fjällgäss ut i frihet i Lappland. Fjällgåsen är globalt utrotningshotad och en av Sveriges mest akut hotade fågelarter.
- Vi har fått god fart på avelsverksamheten på både Nordens Ark och Öster Malma, det släpps ut många gäss från våra avelsanläggningar. Det är extra viktigt för projektet att många gäss kan släppas ut eftersom dödligheten bland ungfåglar är hög, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens Ark.
Torsdagen den 25 juni flyttade tre falkungar in på Folksamskrapan på Södermalm. Nu har bolådan öppnats och falkarna har fått ge sig ut på flera flygturer. Tyvärr förolyckades en av falkarna den första dagen men de andra två har setts flygträna i området. – En falk behöver bara flygträna några gånger innan den är världens snabbaste fågel, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens Ark.
I torsdags placerades för andra året i rad tre pilgrimsfalkar i en bolåda högst uppe på Folksamsskrapans tak på Södermalm. Falkarna försvann från Stockholm på 1950-talet och återkom 2014 i och med den första utsättningen. Projektet drivs gemensamt av Nordens Ark, Stockholms Ornitologiska Förening, Naturskyddsföreningen och Folksam.
Naturskyddsföreningen och Nordens Ark har träffat ett nytt treårigt samarbetsavtal om fortsatt samarbete om vitryggig hackspett, en av Sveriges mest hotade fågelarter. Avtalet innebär att Nordens Ark fortsätter att föda upp vitryggiga hackspettar. Dessa kommer att sättas ut inom ramen för Naturskyddsföreningens mångåriga projekt vitryggig hackspett, i syfte att restaurera beståndet av denna art i landet.
Nordens Ark är med och stödjer Red Panda Network arbete med skogsvakter på plats där den mindre pandan lever i Himalaya. Varje år bidrar vi med 250 euro och tillsammans bidrar alla djurparker i Europa till arbetet med ett litet stöd. En skogsvaktare kostar omkring tusen euro per år att utbilda och avlöna. Skogsvakterna är lokala bybor och deras arbete är att skydda och övervaka den mindre pandas livsmiljö.
I veckan fick Nordens Ark ett brev med ett tydligt klimatbudskap från Lilla Samskolan i Göteborg. Barnen hade haft Klimat-Klara på besök, här kan du läsa hela deras brev.
Nu börjar Stiftelsen Nordens Arks amurtigertrio ge sig ut på äventyr. De sju veckor gamla ungarna smyger och busar i hägnet för fullt. Glädjande är dessutom att antalet vilda amurtigrar i Ryssland ökar. Det visar siffror från den senaste tigerräkningen.
Nytt för i år, du har väl inte missat vårt fotogömsle?
Hjälp oss spara på miljön, om du har en smartphone kan du ladda ner Nordens Arks besöksapp istället för att ta en papperskarta i entrén. Appen är gps-baserad och visar var i parken du befinner dig.
Nordens Ark söker en förskollärare till vår Djur- och skurförskola. Mycket av verksamheten bedrivs i naturen och omgivningen runt Nordens Ark. De utrotningshotade djuren är en central del av vårt arbete.
Mats Höggren tillträder den 1 augusti 2015 som ny VD för Stiftelsen Nordens Ark. Samtidigt blir nuvarande driftchefen Linnéa Johansson vice VD.
I mitten av mars gav sig Klimat-Klara och Klimat-Klas ut på nya äventyr. Nu har rapporter nått Klimat-Klas som besök Frösve skolan i Stöpen som ligger i Skövde kommun.
Nordens Ark arbetar på nytt med ett snöleopardprojekt i Gobiöknen. För några veckor sedan åkte två av projektets forskare Örjan Johansson och Gustav Samelius till Gobiöknen. Ganska snabbt lyckades de fånga in och märka den tjugonde snöleoparden med en GPS-sändare i denna banbrytande studie.
Fram till 1860-talet fanns det stortrapp i några av Skånes öppna ljung- och gräslandskap. Nu diskuteras förutsättningarna för en återutplantering av denna karismatiska fågel. Ett examensarbete från SLU visar att möjligheterna finns. Den 8 april följs arbetet upp med ett seminarium på Nordens Ark i Bohuslän.
I höstas gav sig Klimat-Klara och hennes kompis Klimat-Klas ut på en resa för att sprida kunskap om vårt klimat. Nu har de blivit otåliga och ger sig återigen ut på vift. Kanske kommer hon till just din skola i vår, vem vet?
Stiftelsen Nordens Ark och Länsstyrelsen i Kalmar län har lyckats sluta cirkeln med en av Sveriges mest hotade insekter, större ekbock. För några dagar sedan hittade djurvårdare de första äggen och larverna som ekbockar som fötts upp på Nordens Ark har lagt. Det innebär att vi har lyckats föda upp ekbockar som sedan parat sig och lagt befruktade ägg. Det här är det sista och avgörande steget när det kommer till uppfödning i projektet. Nästa steg är att sätta ut uppfödda ekbockar i det vilda.
I förra veckan delade Svenska PostkodLotteriet ut sitt överskott för 2014. Stiftelsen Nordens Ark är en av 53 förmånstagare. I år fick stiftelsen sju miljoner till den dagliga driften och fem miljoner till ett nytt specialprojekt.
- Vi är mycket glada att kunna börja året med en gåva på 400 000 kr till Nordens Ark viktiga arbeta. Vårt fokus är självklart att kunna ge fler gåvor under året, säger Sonia Lundin, ordförande i Nordens Arks Vänner (NAV).
Vi tror att du fortfarande kan kyssa många grodor – även om du redan har hittat din prins eller prinsessa. Visa din kärlek för båda genom att ge en personlig Amfibie Ark gåva som present på Alla hjärtans dag!
I slutet på juli släppte Projekt Fjällgås, som är ett samarbete mellan Stiftelsen Nordens Ark och Svenska Jägareförbundet, ut 54 fjällgäss i Norrland. Fem av gässen var försedda med satellitsändare och de senaste månaderna har man kunnat följa deras framfart live på nätet. Sändningarna har gett projektet ovärderlig information om fåglarnas rörelser och vintervistelse.
Djurparksdjurens biologi och beteende är en nystartad distanskurs som anordnas av Högskolan i Skövde, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara och Stiftelsen Nordens Ark i samarbete. Syftet med kursen är att lära sig mer om hur djur beter sig på en djurpark, kopplat till djurens biologi.
Nordens Ark är en av Svenska Postkodlotteriets förmånstagare. Det innebär att vi med jämna mellanrum får vara med på deras festlighet GrannYran.
Stiftelsen Nordens Ark har för första gången skickat amurtigerungar till andra parker som arbetar med bevarandearbetet av arten. Nyligen signerade även Nordens Ark och Världsnaturfonden, WWF, ett avtal om att fortsätta med amurtigerprojektet på plats i Ryska Fjärran Östern.
I år har Nordens Arks Vänner (NAV) ökat sitt medlemsantal med hela 96 procent.
- Vi är jätteglada för att så många vill stödja oss, tack alla som valt att bli medlemmar, säger Sonia Lundin, ordförande i NAV.
För första gången någonsin har pallaskattungar födda och uppvuxna på Stiftelsen Nordens Ark överlevt. Nu kommer de att skickas till parker i Europa. Ett nytt samarbete mellan alla zoologiska parker i Europa har lett till framgången.
På torsdag ägnas "Mitt i naturen" åt den större ekbocken. Missa inte det, klockan 20:00 på SVT1. Den större ekbocken är en av Sveriges största skalbaggar och "Mitt i naturen" har varit på besök på Nordens Ark för att filma vårt arbete med arten.
Honan som kom till Nordens Ark från Tyskland i början av juni har under sommaren gått i ett hägn som inte ligger i den publika delen. Vid ankomsten var hon mycket orolig och vi beslutade att hon i lugn och ro skulle få vänja sig vid parken. Lagom till höstlovet har hon nu flyttat ut till de nybyggda hägnen i parken.
Igår fick Stiftelsen Nordens Ark (NA) motta det första Bohuspriset. Priset delas ut av Thordénstiftelsen och det gjordes under Bohusbienalen.
I höst genomförs en studie för att utröna om en återinplantering i Sverige av stortrapp är möjlig. Karl Fritzson vid SLU Umeå på Centrum för Vilt- och Fiskforskning, gör studien i form av sitt examensarbete. Bland annat besöker han Nordens Ark för att studera våra uppfödnings- och utplanteringsprojekt gällande fåglar.
Sveriges djurparker skickar ut polarambassadörerna, mjukdjuren Klimat-Klara och Klimat-Klas för att lära våra skolbarn om klimathotet.
För första gången ska ett av våra Przewalski vildhästston sättas ut i ett reservat i Kazakstan. Idag, torsdag, hämtas stoet från Stiftelsen Nordens Ark för att transporteras till Tyskland.
I slutet av juli släpptes 55 fjällgäss ut i Lappland. Fem av dessa var försedda med radiosändare och nu kan du följa fjällgässens framfart över Norden. ”Det här är jätteintressant, nu får vi reda på mycket mer och kan följa fåglarna på ett helt annat sätt”, säger Christer Larsson, projektledare på Stiftelsen Nordens Ark.
Nordens Arks medarbetare Christer Larsson räddade i helgen livet på en liten kattunge som fastnat mellan två klippblock i Göteborg. Räddningstjänsten hade försökt och djurambulansen hade testat allt de kom på – till slut ringde de Nordens Ark. Efter flera timmas arbete och en grop på två meter kunde Christer Larsson dra ut kattungen. Den har nu fått namnet Sotis.